Koopmans Foodcoatings en Clean Label

Begrijpelijke etiketten waarop de ingrediënten duidelijk zijn vermeld en geen raadsel zijn in wat ze betekenen voor de consument. Clean labelling beantwoordt deze behoefte.

Clean label wordt vaak gebruikt als een overkoepelende term voor alles wat de consument aanspreekt in een product en daarbij te vinden is op de verpakking, met name op het etiket. Zo wordt bijvoorbeeld geclaimd dat een product ‘natuurlijk’ of ‘vrij van additieven’ is. Producten met clean labelling bevatten daarnaast geen tot weinig E-nummers of ingrediënten die het gros van de consumenten niet (her)kent.

Bezorgde consument vraagt om transparantie en natuurlijk

Deze hang naar herkenbaarheid is niet onverwacht en hangt o.a. samen met voedselschandalen. In 2016 is onderzoek (KANTAR TNS) uitgevoerd in opdracht van het Franse SIAL. Dit onderzoek wees uit dat het consumentenvertrouwen in de kwaliteit van levensmiddelen in onder andere Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten daalde van 85 procent naar 83 procent tussen 2012 en 2016. Een daling, toe te schrijven aan de voedselschandalen in Rusland en China zoals bedorven vlees, nepeieren en verboden melkingrediënten. Het groeiende gezondheidsbewustzijn van consumenten zorgt voor meer interesse in etiketten die de aanwezigheid van natuurlijke ingrediënten benadrukken. Dit percentage steeg van 50 procent in 2012 naar 54 procent in 2016.

De weerstand onder consumenten tegen ‘overbodige’ toevoegingen in levensmiddelen stijgt. Clean label moet de waslijst aan ingrediënten indammen, de samenstelling van producten transparanter maken: naast transparantie, meer eenvoud en herkenbaarheid. Als reactie op deze ontwikkeling zijn er steeds meer voedingsmiddelenproducenten en -ontwikkelaars die E-nummers vervangen door meer natuurlijke ingrediënten. Claims zoals ‘natuurlijk’ zijn dan ook een steeds belangrijker marketinginstrument.

Zichtbaar op FI-Frankfurt

Het onverminderd doorzetten van deze trend was zichtbaar op de recente FI-foodbeurs in Frankfurt; exposanten besteedden in hun stands aandacht aan dit actuele thema. Sommige kozen hierbij voor een puur technologische insteek; alles wat aan ingrediënten en producten kan worden veranderd zodat ze voldoen aan bovenstaande trend.

Koopmans Foodcoatings kiest hierbij voor een andere -totaal- oplossing. Clean label ziet Koopmans als een van de samenhangende trends als natuurlijke ingrediënten, biologisch en/of organic, geen toevoegingen van en producten zonder……in de zin van free from lactose, carbs, gluten etc. Deze samenhang presenteerde Koopmans Foodcoatings in de vorm van 5 innovatieve foodconcepten; 5 appetizers in de vorm van heerlijk en eerlijk fingerfood. In wisselende combinatie bieden we een antwoord en oplossing voor de trend clean label en andere actuele trends.

Totaaloplossing: puur vanuit de oorsprong

Het combineren van meerdere trends binnen eén grondstof en/of ingrediënt kenmerkt de visie en aanpak van Koopmans Foodcoatings. Immers, wij kennen de graankorrel tot in haar kern. Met zo weinig mogelijk toevoegingen halen we zoveel mogelijk waarde uit het graan. De combinatie van een hightech productieproces en uitgebreide kennis van de graankorrel zorgt voor kwalitatief zeer hoogwaardige foodcoatings. Innovatief en passend bij elke klantwens. Met de graankorrel als de basis van onze coatings bieden we pure, natuurlijke ingrediënten met een heldere oorsprong.

Bij Koopmans Koninklijke Meelfabrieken, ons moederbedrijf, vind je de graanmolen en het foodcoatingproces onder één dak. Ons productieproces is transparant en de kwaliteitscontrole start meteen bij de basis: de graankorrel. Naast dat we direct kunnen sturen op gevraagde specificaties garanderen we transparantie zonder mogelijke toevoegingen.

Onze jarenlange toewijding aan graan en rogge zorgt voor uitgebalanceerde oplossingen, passend bij de klant. Samen met onze ander businessunits Ingrediënts en Meel zorgen we voor de meest uiteenlopende ingrediënten op basis van de graankorrel voor voedselproducenten van elk formaat: 150 jaar vakmanschap, maatwerk en innovatie, dát is wat Koopmans je biedt.

Contact & meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via 058-2948323 of stuur ons een e-mail: sales@koopmansfoodcoatings.com.

Laatste nieuws
08 jan 2019Marktbericht – Week 1

Allereerst wil ik u het allerbeste wensen voor 2019, voor uzelf en…

Lees verder