“Look & feel “en world of crumbs

Om de consument in de winkel te verleiden producten te kopen, focussen marketeers zich op het zogenaamde ‘first moment of truth’; in de winkel hebben verpakkingen hierbij een sleutelrol. Het moment van consumptie is minstens zo belangrijk, de ‘second moment of truth’. De beleving van het product moet voor 100% passen bij de verwachting. Hierbij is de indruk die het product achterlaat op de zintuigen cruciaal. Hoe het smaakt, hoe het voelt, hoe het klinkt als je er een hap van neemt, hoe het eruit ziet en hoe het ruikt. Alles heeft impact op de beleving.

Dit bepaalt in grote mate of een consument overgaat tot een herhaalaankoop en dat is wat je wilt bereiken. Kleur en het mondgevoel zijn hierbij de eerste zintuigen die verschil registreren en daarmee een voorkeur creëren. Overbodig te noemen, maar het vinden van het juiste mondgevoel is naast cruciaal ook lastig.

Meten is weten: sensorisch onderzoek

Gelukkig kunnen we een beroep doen op sensorisch onderzoek; hierbij wordt er bepaald welke kenmerken men via eén of meerdere zintuigen (zien, proeven, ruiken, horen en voelen) kan toekennen aan bepaalde producten. Sensorisch onderzoek kan worden ingezet als analytisch (of productgericht) en hedonisch (van het Grieks: hèdonè, ‘genot’).

Bij analytisch onderzoek wordt er gevraagd een product te analyseren op sensorische eigenschappen. Bij hedonisch onderzoek gaat om de voorkeur en acceptatie van het product. Juist bij deze 2e vorm is het mogelijk om de unieke en onderscheidende eigenschap te achterhalen c.q. bevestigd te krijgen.

Crumbs: van uiterlijk naar mondgevoel

Dat unieke van je product begint bij de buitenkant. Als het uiterlijk onvoldoende aantrekkelijk is wordt het lastig om consumenten te overtuigen van de smakelijke inhoud. Dit is zeker van belang bij gefrituurde producten; naast convenience staan ze voor “indulgence”, genieten en jezelf verwennen. Hier duurzame toevoegde waarde creëren, staat of valt met aantrekkelijk uitziende concepten. Verwennen vraagt vooral om mooi……en lekker. De paneer- of crumblaag heeft hier een sleutelrol. Met crumbs beschikken we over alle variabelen om de look & feel van je product te optimaliseren.

Qua looks en uiterlijk kunnen we als eerste kiezen uit verschillende korrelgrootte; afhankelijk van de omvang van je product zorgt een grotere en grovere crumb voor een meer authentieke beleving van je product. Afhankelijk van de omvang van je product zorgt een grotere en grovere crumb voor een meer authentieke en ambachtelijke uitstraling.

Naast grootte is dus ook vorm van belang. Een recente ontwikkeling is het niet langer kiezen voor het volledig bedekken van het product maar juist het beperkt gebruik van een crumb in de vorm van een topping die je basisproduct verrijkt. Toepassing van de juiste crumb, in de vorm van perfecte vorm en kleur is niet alleen een lust voor het oog maar verrijkt ook de smaak van het basisproduct. Onze expertise rondom processing zorgt ervoor dat het product niet alleen probleemloos kan worden geproduceerd maar vooral als mooi en heerlijk product op het bord van de consument komt.

Krokant laagje voor vertrouwde bite

Niet alleen onze ogen willen verwent worden, dat geldt zeker ook voor onze smaak. De “feel” van gefrituurde producten, maar ook de steeds populairder ovenbereide producten staat of valt met het ervaren mondgevoel. Consumenten verwachten een krokant laagje.

In de Benelux hanteert de industrie hier vaak een zogenaamde harde “bite”; dit bepaalt o.a. de door consumenten ervaren “crisp”. Toepassing van deze methode bij ovenbereide producten bleek echter niet optimaal; een hard paneermeel zorgt voor een droog en kwetsbaar product. Binnen onze workshop oven solutions hebben we samen met klanten geëxperimenteerd met een zachtere crumb. Door vorm en samenstelling een prima oplossing voor ovenproducten. Naast een krokant laagje zorgt deze ook voor de gewenste en karakteristieke “knak”.

Huh ……………volkoren friet

Tijdens de FI Europe in november 2017 zijn we nog een stap verder gegaan. Een van de daar getoonde concepten was Hollandse volkoren friet uit de oven. Een speciaal samengestelde crumb op basis van de hele graankorrel, attractief door textuur en gebruikte kleur bleek een verrijking van een traditioneel product als friet. De combinatie van ovenbereiding en de authentieke, lekkere uitstraling was voor een aantal klanten reden om met dit concept in hun productontwikkeling mee aan de slag te gaan.

volkoren friet

Kennis delen tijdens de workshop “world of crumbs”

Wil je als die FI-bezoeker aan de slag met jouw producten dan is deelname aan de komende workshop zeker de moeite waard. Koopmans Foodcoatings staat voor de “world of crumbs”; en wil deze en andere kennis zo breed mogelijk delen. Het succes van onze workshops oven solutions vorig najaar heeft ons gebracht tot wat Koopmans Foodcoatings noemt: “The world of crumbs”. In een interactieve sessie nemen we je op 20 en 27 maart mee in de boeiende wereld van de crumbs.

In de workshops delen we met je hoe naast kleur, ook textuur/structuur, geur en geluid smaakperceptie beïnvloedt en dus de aantrekkelijkheid en beleving van jouw product. Naast kennis delen gaan we ook aan de praktisch aan slag in het KIEM-centrum, een specifieke vraag of casus vanuit jouw bedrijf is van harte welkom. 

Kom naar onze workshop op 20 of 27 maart! Meld u aan via deze speciale pagina!

Laatste nieuws
12 dec 2018Crunchiness is key

Gezond genieten wordt steeds belangrijker en ovenbereiding van snacks en maaltijdcomponenten groeit…

Lees verder