Marktbericht – Week 47

Er zit amper beweging in de prijs voor tarwe en het lijkt erop dat er een stevige bodem in de markt ligt. Begin deze week liet de markt zich, vanuit een bakkersperspectief, even van zijn vriendelijke kant zien. De prijs bewoog kort onder het niveau van €200 maar sloot gisteren toch weer boven deze robuuste prijsgrens. Omdat er al wekenlang weinig tot geen nieuws van betekenis is met betrekking tot de tarwemarkt zijn de uitslagen naar boven en naar beneden beperkt tot slechts enkele euro’s. In vakjargon heet dit een “narrow trading range”; weinig te winnen maar ook weinig te verliezen.

Het lijkt erop dat deze situatie zich voorlopig nog wel even voordoet. Betreffende de huidige oogst is het de vraag hoe lang Rusland nog goedkope tarwe aan de wereld kan blijven aanbieden. Het is op zich gebruikelijk dat Rusland aan het begin van de campagne veel exporteert om snel cash flow te genereren. Maar mocht dit aanbod snel stoppen, bijvoorbeeld als gevolg van een strenge winter, en de vraag naar tarwe beweegt zich richting Europa, dan zou de Europese tarwemarkt een knikje naar boven kunnen maken. De huidige problematiek rondom de scheepvaart, als gevolg van de lage waterstanden, steunt de tarweprijzen zeker nog wel tot en met maart volgend jaar.

Met betrekking tot de nieuwe oogst horen we berichten over een groot ingezaaid areaal wintertarwe in de wereld. Groter dan vorig jaar. Dit zou, onder ideale omstandigheden, kunnen leiden tot een grote oogst in 2019. Echter, de bodemcondities in Europa zijn niet optimaal als gevolg van droogte waardoor de jonge tarweplant zich niet goed kan ontwikkelen voor de komende winter. Ook in Rusland is het droog en erg koud. Dergelijke berichten zullen we de komende maanden zeker nog vaker horen. Pas in maart, aan het eind van de winter, zou hier wat duidelijkheid in kunnen komen. Dan zou er een blijvend effect op de prijs kunnen ontstaan. Het lijkt erop dat, tot die tijd, de markt nog wel even voort blijft kabbelen.

Groet,
Bauke Wierda


Laatste nieuws
19 apr 2019Biologische markt groeit

Nieuwsgierig naar het assortiment biologische foodcoating- en foodingredient producten waar Koopmans u…

Lees verder